Yeşil dönüşüm, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik anlayışı ile faaliyetlerini yürüten işletmelerin, üretim modellerinde ve iş yönetimlerinde köklü değişiklikler yaparak daha çevre dostu bir iş modeli benimsemeleridir.
Toplumun ve doğanın ihtiyaçlarını dikkate alarak, mevcut iş süreçlerini yenileyen işletmeler, üretimlerini sürdürebilir ve çevreye minimum zarar vererek geleceğe sağlıklı bir şekilde taşıyabilirler. Yeşil dönüşümün temel amacı; doğal kaynakların sınırlı olduğu, su kaynaklarının tükenmekte olduğu günümüz dünyasında, üretim süreçleri ile doğa arasındaki uyumu sağlamaktır.
Yeşil dönüşümün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için adımlar şunlardır:
1. Başlangıçta bir plan oluşturun: Plan, şirketinize, endüstrinize ve mevcut durumunuza özgü olmalıdır. Plan, ekibinizin tüm üyelerinin dahil olabileceği bir iş birliği gerektirir.
2. İlk değerlendirmeyi yapın: Mevcut durumunuzu, tüketim ve üretim faaliyetlerinizi inceleyin. Endüstrinizde hangi alanlarda çevre sorunları oluştuğunu ve neler yapabileceğinizi belirleyin.
3. Yönetim desteği sağlayın: Yöneticiler, çevreye saygılı bir üretim ve tüketim anlayışının benimsenmesi gerekliliği konusunda çalışanlarını bilgilendirmeli ve teşvik etmelidir.
4. Eğitim ve farkındalık oluşturun: Çalışanlarınızın, sürdürülebilirlik ve çevre konusunda bilgi sahibi olması, yeşil dönüşümün başarıya ulaşması için önemlidir.
5. Enerji verimliliği geliştirin: Enerji verimliliği, yeşil dönüşüm sürecinde en önemli faktörlerden biridir. Şirketinizde enerji tasarrufu yapabilecek alanları araştırın ve enerji verimliliğini geliştirecek uygulamaları uygulayın.
6. Atık yönetimini planlayın: Şirketinizde atıkların nereden kaynaklandığını belirleyin ve atık yönetimini planlayın. Atıkların geri dönüşümü veya yeniden kullanımı gibi alternatifler düşünün.
7. Çevre dostu ürünler kullanın: Çevre dostu materyaller ve ürünler kullanın. Geri dönüştürülebilir malzemeler, yenilenebilir enerji kaynakları, su tasarrufu sağlayan ürünler ve çevre dostu kimyasallar kullanın. Yeşil dönüşüm, tüm paydaşlarına yarar sağlayacak bir süreçtir. Şirketler, yeşil dönüşüm ile sadece doğal kaynakların muhafaza edilmesine katkıda bulunmakla kalmazlar, aynı zamanda giderlerini azaltarak daha verimli bir işletme yaratırlar.
Yeşil Dönüşüm Maliyetleri
Yeşil Dönüşümde maliyet oluşturacak unsurlar, bir yazı ile açıklanabilecek kadar dar kapsamlı değildir. Yeşil dönüşüm maliyetleri, işletme yöneticilerinin hayal gücü kadar geniş olabilir. Ancak bu geniş kapsamlı içeriği, filtreleyerek amacımıza uygun çerçeveye erişebiliriz. Yazımızda, ülkemizde ve günümüzde öncelikli olan yeşil dönüşüm maliyetlerinin filtresini göstereceğiz. İşletmelerin öncelikli olarak göğüslemesi gereken maliyetleri üç ana başlıkta toplayabiliriz.
1. Temiz Enerji Dönüşüm Maliyetleri
2. Karbon Ayak İzi Azaltım Maliyetleri
3. Atık Yönetim ve Azaltım Maliyetleri
Maliyet olarak belirtilen unsurların tamamı, zaman içerisinde işletmeye kazanç olarak dönmektedir. Maliyetler, sadece yatırım ve başlangıç maliyetleri sınıfındadır. Örneğin, elektrik ihtiyacı için Güneş Enerji Santrali yatırımı yapan bir işletme, başlangıçta bir maliyete katlanmakta, ancak her geçen gün ucuz ve temiz enerji kullanımına dayalı olarak, yatırım maliyetini hızlıca süspanse etmektedir. Ek olarak Karbon ayak izi ölçüm ve doğrulama maliyetlerini karşılayan işletme, zaman içerisinde karbon vergisi ödemeyerek, karbon yönetimini sağlayıp rakiplerinden pazarda avantajlı konuma geçerek, emisyon ticaret sisteminde karbon satan taraf olarak başlangıç maliyetini kısa sürede kazançlı hale getirmektedir. Yeşil Dönüşüm İçin Hangi Destekleri Kullanabilirim? Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Yasası ile yeşil dönüşüm zorunluluğu gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu yasanın ülkemiz için fırsat haline dönüşmesi için devlet yetkilileri, hummalı bir çalışma gerçekleştirmekte. Bu çalışmanın sonucu olarak da çeşitli hibe ve teşvikler açıklanmaktadır. İşte o teşvik ve hibelerden bazıları şu şekilde;
1. Karbon Ayak İzi Doğrulama İçin %50 Hibe Ödemesi
Ticaret Bakanlığı , ihracat yapan işletmelerin, pazardaki rekabet gücünü arttırmak adına işletmelere pazara giriş belge destekleri sunmaktadır. Karbon Ayak İzi Doğrulama Belgesi için ödeyeceğiniz maliyetin, %50 si Ticaret Bakanlığı tarafından sizlere geri ödenmektedir. Üstelik bu desteğe sahip olmak için bir proje yazmanıza gerek bulunmamaktadır. Basit ve internet üzerinde yer alan portal üzerinden basitçe talep edilebilen bir destek türü.
2. Kalkınma Ajansları – Teknik Destek Hibe Projeleri Kalkınma Ajansları, Teknilk destek programları kapsamında, öncelik 4 başlığı altında Yeşil Dönüşüm konuları desteklenmektedir. Bu destekler, Odalar, Borsalar, Dernekler, Birlikler aracılığıyla alınabilmektedir. Örneğin, İçinde bulunduğunuz organize sanayi bölgesi ile iltişime geçip sizin için bu desteğe aracılık etmesi için talepte bulunabilirsiniz. Desteklenen konular,
- Eko-Verimlilik,
- Enerji Verimliliği,
- Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı,
- Avrupa Yeşil Mutabakatına Uyum,
- Organize Sanayi Bölgeleri altyapılarının yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomiye geçişini sağlayacak yatırımlara yönelik ihtiyaç analizi ve ön fizibilite çalışmaları
3.Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Buna göre, teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan Dijital Dönüşüm Destek Programı ile döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamındaki yatırımlar öncelikli olarak desteklenecek.